Omgeving en activiteiten

De prachtige dorpen en omliggende natuur nodigen uit om lange wandelingen te maken. Als je het te warm krijgt, kan je van verkoeling genieten op één van de vele aangelegde rivierstranden of de sfeer opsnuiven in de talrijke plaatselijke drink en eetgelegenheden ‘voor het volk’.

Ribamondego en omgeving:

Het pittoreske dorpje Ribamondego huisvest zo’n 15O mensen. Verdwaal in de fijne straatjes, proef van het fruit dat in het wild langs de straat groeit, ga iets drinken in het plaatselijk café of breng een bezoek aan een schapen- of varkensboerderij! De streek is gekend om haar wijngaarden en olijfbomen. In het dorp kan je rechtstreeks van de boer jonge wijnen, wijnlikeuren en olijfolie kopen.

De manier waarop de rivier de Mondego zich een weg heeft gebaand door het granieten steengebergte van de serra da estrela zorgt voor een adembenemend mooie natuur. Vroeger waren het de molenaars die de kracht van het water benutten door de rivier op te dammen om hun molens met de zo sneller stromende zijsprongetjes aan te drijven. Intussen is het gebied meer toegankelijk gemaakt voor toerisme door talrijke gemeentelijke rivierstranden aan te leggen waarbij de ruwe kracht van het water wordt gebroken door kleine dammen om voldoende diepte te creëren voor zwemplezier, de zogenaamde praia fluvials. Het aanleggen van parkings, picknicktafels, bbq’s en sanitaire voorzieningen op deze rivierstranden maakt dat ieder klein dorp in de buurt van de Mondego de moeite waard is om te bezoeken. Veel van deze rivierstranden hebben ook bar en/of eetgelegenheid zoals in Ponte Juncaïs Loriga, Ponte Nova, Loriga, Sandomile,…

Verschillende verenigingen bieden kajaktochten aan op de Mondego of de zuidelijker en hoger in de bergen gelegen rivier ‘Rio Alva’.

Een absolute aanrader is een bezoek aan de grote meren en watervallen in de Serra da Estrala op een half uurtje rijden. De kronkelende banen in de bergen zijn een toplocatie voor motards maar ook gevorderde wielrenners durven deze tochten soms aan. Met de mountainbike kan je off rode de snelheid en het avontuur opzoeken.

Markten en dorpsfeesten:

Bezoek 1 van de vele authentieke markten (voeding, kaas, wol, wijn, leer,…) of dorpsfeesten (feest van de ezels, de kastanjes, de wijn, voor de kinderen,… in onze regio kent men veel redenen om te feesten!) in de buurt.

De Serra da Estrela:

Een bezoek aan de Serra da Estrela brengt u terug naar de natuur en tradities. Het is de hoogste bergketen van het vasteland van Portugal. De schoonheid en diversiteit van het landschap, de overvloed aan waterbronnen en de zeldzame fauna en flora bezorgden het gebied van 100.000 hectare de classificatie van beschermd natuurreservaat. Het landschap in de Serra varieert al naar gelang de hoogte: de lager gelegen hellingen zijn begroeid met bossen en met groene weilanden die bedoeld zijn voor schapenfokkerij en de landbouw. De rotsachtige hoger gelegen delen zijn dunner begroeid en bieden een spectaculaire uitzicht op de gletsjervalleien, de lagunes en indrukwekkende granieten rotsformaties. Laat je verrassen door de natuur!

Er is veel te zien en te doen. Je kan er nog drinken van natuurlijke waterbronnen en je kan er wandelen (er zijn meer dan 375km uitgestippelde wandelroutes), trektochten maken, parapointen en tijdens de wintermaanden ook skiën op de Torre.

De wegen lopen door heel wat van de afgelegen, historische dorpjes die her en der verspreid liggen in de Serra en die u de mogelijkheid bieden kennis te maken met het erfgoed van de regio en waar u gastronomische lekkernijen kunt proeven. Hier leeft men van het houden en fokken van schapen en de inkomsten van de beroemde “queijo da serra”, kaas van ooienmelk, gerookte vleeswaren, forel en kledij van wol.

Historische kastelen en steden en UNESCO-dorpjes:

Linhares da Beira en Piodao zijn 2 goed bewaarde Middeleeuwse dorpjes die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en een bezoekje zeker waard zijn. In de historisch belangrijke steden als Viseu en Coimbra vind je prachtige bezienswaardigheden zoals oude universiteiten, prachtige bibliotheken, kerken en kathedralen  . Bezoek zeker ook de  kastelen in de versterkte dorpjes Trancoso en Folgosinho! Meer informatie vind je op: http://www.aldeiashistoricasdeportugal.com

Gastronomie:

De Portugese keuken is voortreffelijk in haar eenvoud. Het land heeft eerlijke en lekkere producten, en dat proef je. We kunnen je verschillende leuke restaurantjes aanraden waar je voor een heel schappelijke prijs heerlijk kan eten.

Prehistorische bezienswaardigheden:

In onze regio zijn heel wat hunebedden of dolmen bewaard gebleven. Een dolmen is een megalithische steenkamer uit de prehistorische tijd. In de volksmond worden ze “casas de Mouros” (huizen van de Moren) genoemd.

Sportmogelijkheden in de buurt:

Naast wandelen, kajakken, zwemmen, mountainbiken, parapointen en skiën in de winter, kan je ook in de buurt oa tennissen, mini-golfen, naar de overdekte speeltuin, paintballen en een avonturen-parcour volgen!

Een dag uitstap naar de kust:

Ribamondego ligt op slechts een uurtje rijden van de kust (Aveiro).

Reageren is niet mogelijk